Co roku pierwszego dnia listopada obchodzimy Światowy Dzień Wegan. Święto ustanowione dla upamiętnienia powstania The Vegan Society w 1944 roku. Towarzystwo działa do dziś, dostarczając rzetelnych informacji na temat weganizmu i promując wegański styl życia.

Wiele najnowszych badań pokazuje, że jest co raz więcej osób ograniczających spożycie mięsa. W tym roku przeprowadzono badanie „Nawyki żywieniowe Polaków w czasie izolacji społecznej podczas epidemii koronawirusa 2020” na zlecenie firmy Upfield. Wyniki sondażu dają nam nadzieję na bardziej roślinną przyszłość! Ponad 30% badanych przyznało, że kupowało więcej niż zazwyczaj produktów pochodzenia roślinnego. Co więcej, w tej grupie – 32% kupiło zamienniki mięsa!

V-mięsoczyli nasz autorski substytut mięsa w Vegabie, wyprodukowany jest głównie z tofu, a również ze strączków i seitanu. Posiada masę wartości odżywczych – jeden vegab z porcją v-mięsa zawiera aż do 43 g białka! Dlatego, kiedy kolejny raz usłyszysz słynne pytanie „Skąd bierzesz białko?”, możesz odpowiedzieć: „Z vegaba”. 😉 Więcej informacji o wartościach odżywczych i kaloryczności naszych dań znajdziecie w zakładce Menu.

 

where-do-you-get-your-protein

Co motywuje Polaków do zmian na bardziej roślinną dietę? Według sondażu:

  • niemal 50% wskazuje na chęć odżywiania się w sposób bardziej zrównoważony
  • 31 % na chęć wypróbowania nowych przepisów
  • blisko 30% na wzmocnienie układu odpornościowego
  • 28% na pragnienie bycia zdrowszym

Możemy z dumą przyznać, że u nas zjecie smacznie i zdrowo. Nasze dania są bezpiecznie dla organizmu, bez krzywdzących substancji pochodzących z produktów odzwierzęcych. Dbając o zdrowie, możecie śmiało pokusić się na vegaba, czyli nasz zdrowy fast food!

Bądźcie z newsami od nas na bieżąco: śledźcie nas na Facebooku i Instagramie.