Czy wiedzieliście, że roślinożercy mają dedykowane sobie specjalne święta każdej jesieni? 🙂 Dla niektórych mogą one być zwyczajnymi „dniami jak co dzień”, lecz dla innych całkiem dobrą okazją i powodem, by spróbować czegoś nowego, przekonać się i poznać zalety diety roślinnej lub nawet rozpocząć nowy tryb życia. Z całego serca zachęcamy do ich „hucznego” obchodzenia! 😉

 

1 października na kartce z kalendarza dumnie wybrzmiewa Światowy Dzień Wegetarianizmu – święto obchodzone równocześnie na całym globie, ustanowione w 1977 roku przez organizację zajmującą się promocją diety roślinnej – International Vegetarian Union (za Eko Kalendarz).

Miesiąc później, 1 listopada świętować będziemy ponownie – Światowy Dzień Wegan, stosunkowo młode święto, ustanowione przez The Vegan Society w 1994 roku.

Podczas Dnia Wegetarianizmu nie tylko (choć w głównej mierze, a na pewno w Vegabie!) jemy przepysznie roślinnie, ale również zwracamy uwagę na niezliczoną ilość korzyści, które mogą wyniknąć z wyboru takiego stylu życia – zarówno dla nas, naszego samopoczucia, zdrowia,  lecz również i przede wszystkim dla zwierząt. Kolejnym częstym, pojawiającym i powtarzającym się w ostatnim czasie w mediach argumentem, przemawiającym za wyborem diet roślinnych jest również wzgląd na środowisko.

 

Skoro więc podczas naszego święta powinniśmy dzielić się pozytywnymi aspektami wegetarianizmu, zapytaliśmy o zdanie naszych ekspertów – Was! – jakie są największe zalety diety roślinnej 🙂
Odpowiedzi spisaliśmy w formie wyjątkowej dziewiątki – listy zachęcającej do zwrócenia uwagi na dietę roślinną z kilku prostych przyczyn:

Potrójna troskliwość

  1. Troska o zdrowie
    Oczywiście, dieta roślinna wcale nie musi być zdrowa. Lecz ta, dobrze zbilansowana, wpłynie korzystnie na ciało i ducha. Obfita między innymi w warzywa, białko, tłuszcze pochodzenia roślinnego, oraz przede wszystkim nie zawierająca cholesterolu, hormonów, antybiotyków, które mogą pojawiać się w produktach odzwierzęcych, (tym bardziej pochodzących z hodowli przemysłowej). Nasz mistrz grozy jako korzyść wymienił „bezpieczeństwo”- jedząc roślinnie (z zaufanych źródeł) możemy uniknąć niepokojących, wymienionych wcześniej substancji i żyć spokojniej. Z pewnością słyszeliście wieeele razy o zalecanych „pięciu porcjach warzyw i owoców” dziennie. Jedząc roślinnie przestrzeganie tej zasady nigdy nie było prostsze 😉Selective Focus Photography of Vegetables in Basket
  2. Troska o planetę
    Produkcję mięsa i produktów odzwierzęcych wymienia się jako jeden z kluczowych czynników wpływających na zmiany środowiskowe. Jedząc roślinnie możemy przyczynić się do pomocy planecie.Mountain Covered With Green Trees
  3. Troska o zwierzęta
    Wasz najczęściej pojawiający się argument – jesteście niezwykle empatyczni i wrażliwi! Wspaniale poznawać takich ludzi 🙂 Wybór diety roślinnej często (lecz nie zawsze) to wybór związany z kwestiami etycznymi i względem na zwierzęta i ich losy. Jeśli jest to dla Ciebie ważne, nie musisz nagle rezygnować z ulubionego jedzenia (na siłę) i rzucać się na głęboką wodę. Zawsze można spróbować kultywować np. tzw. bezmięsne poniedziałki lub jarskie piątki. Każdy nasz wybór i nawet częściowe ograniczenie robi wielką różnice! Małymi kroczkami do celu.White and Brown Cow

    Wyjątkowe zalety diety roślinnej

  4. Szybkość trawienia
    Kwestia bezsporna – rośliny to nowa jakość i pewien komfort w codziennym życiu 🙂
  5. Nieskończona ilość błyskawicznych przepisów
    Dla eksperymentujących na początku kuchnia roślinna może wydać się skomplikowana, trudna do zbilansowania i po prostu uciążliwa… Jednak bez obaw – to tylko pozory! Wegetarianie-weterani są już tak wprawieni, że potrafią przyrządzić wyjątkowe potrawy wręcz „z niczego”, choć często przy użyciu magicznie brzmiących przypraw i dodatków, znanych doskonale po zielonej części mocy. Nie ma się o co martwić, ponieważ jak w życiu – nad każdą nową rzeczą trzeba przysiąść i chwilę się doszkolić. Później będzie tylko z górki. Uwaga, po przejściu na tę stronę czeka na Was kulinarna przemiana oraz całkowicie nowe spojrzenie na jedzenie, a często poszerzenie horyzontów. Może uzależnić! 😉 Dlatego właśnie zwinnie przechodzimy do kolejnej korzyści ->
  6. Poznawanie nowych smaków
    Eksperymentatorstwo i kombinatorstwo nad codziennymi potrawami najczęściej prowadzi nas w niezwykłe, nieodkryte dotąd zakamarki światowych kulinariów, które potrafią nieźle zaskoczyć. Poniekąd pewnego rodzaju ograniczenie zmusza nas do bycia bardziej kreatywnymi i mimowolnym odkryciem nowego. Wielu, wielu, wielu roślinożerców jako największą zaletę wymienia poznanie zupełnie nowych smaków, potraw, połączeń, których nigdy nie mieliby okazji / odwagi spróbować, gdyby nie otwarcie się na jedzenie w pełni roślinne. W końcu szukamy potraw z nowych źródeł, udajemy się do innych restauracji czy zamawiamy coś innego niż dotąd. Zawsze rozwijamy się, rozbudowujemy spojrzenie na świat i kulturę kulinarną!
  7. Zabawa w zastępowanie mięsnych smaków
    Poznajemy nowe chcąc również wrócić do pewnych ulubionych smaków. Można by zapytać – po co rezygnować z czegoś, żeby wysilać się i tworzyć alternatywy? Najczęściej wracamy dlatego, jeśli nie przeszkadza nam smak, ale wymienione częściej kwestie etyczne pozyskiwania pewnego produktu. Więcej napisaliśmy dawno we wpisie „Mięso z roślin? Po co to komu?” Często, po prostu w pewnym momencie pojawia się w nas duch małego eksperymentatora i chcemy pokombinować, stworzyć coś z niczego, sprawdzić na ile dieta roślinna jest twórcza i elastyczna. Bierzemy roślinę i tworzymy z niej wariację, która wzniesie nas na wyżyny kulinarnej alchemii, badając aromaty, struktury, zapachy. Weźmy za przykład takie, pozornie, bezsmakowe tofu – przyrządzone na milion sposobów. „Jajecznica” z tofu? „Sernik” z tofu? „Twarożek”, „serek wiejski” z tofu? VEGAB z tofu? 😉 Proszę bardzo!
  8. Lepsza jakość snu
    Można powiedzieć, że to nawet wcześniejsze podpunkty skompresowane w jeden dobry przykład podany przez naszą vegabowiczkę: zdrowotny wpływ diety roślinnej + poczucie, że robimy na co dzień coś dobrego.
  9. Vegab
    Dzięki za podanie tego argumentu! 😉 Bez diet roślinnych nie pojawiłby się Vegab! – Bez chęci eksperymentowania oraz dzielenia się z Wami roślinnym, zdrowym i pysznym jedzeniem. Kategoria „Vegab” mieści w sobie wcześniej wymienione korzyści: z nami poznacie nowe smaki, dowiecie się jak można zabawić się w tworzenie roślinnej alternatywy, zjecie dobrze, smacznie, ale i zdrowo. Bezpiecznie dla organizmu, bez szkodliwych substancji pochodzących z produktów odzwierzęcych. Wszystko, co zawierają nasze dania, w co wierzymy i czym chcemy się z Wami dzielić opisaliśmy dokładnie w zakładce Wartości.

 

Dziękujemy wszystkim za głosy i udział w naszej małej ankiecie. Jesteście niezastąpieni!
Koniecznie napiszcie w komentarzu jeśli dodalibyście coś do naszej listy.
Jeśli nie wiedzieliście o głosowaniu, czas zaprosić Was na nasz profil na Instagramie: @vegabofficial, tam pojawiła się ankieta 🙂 Oznaczajcie nas na zdjęciach i relacjach, tagujcie nas #vegab – oglądamy wszystkie Wasze zdjęcia i zawsze uwielbiamy patrzeć na Waszą radość przy wizytach w naszych lokalach!

Znajdziecie nas w dwóch miastach: Kraków – Starowiślna 8 oraz Bydgoszcz – Vegab ul. Długa 1 🙂

Do zobaczenia!